Elemente esențiale pentru o mâncare cu gust

Timp pentru lectură: 7 minute.

Dau din casă….

“Aș mânca o paella cu fructe de mare sau calamari și cu ochii! Da… și cu multă boia, usturoi, șofran și roșii uscate-n soare… Doamne, îmi plouă în gură numai cât mă gândesc! Numai cât pronunți paella cu fructe de mare, te și citesc cei din jur că-ți place Alicante! Sau cu iepure sau carne de pui, așa mai valenciană, ați încercat? Serios! Și așa mi-am făcut de cap în vara asta cu mâncarea, dar mi-aș călca oricând pe inimă la cât e de bun și hrănitor felul ăsta de mâncare! Dar poate au ceva, totuși, asemănător la gust!”.

Arhivă personală

Răsfoim toți patru meniul. Specialități diverse, dar niciuna să se potrivească poftelor noastre culinare!

“Uitați-vă și voi pe meniu, poate nu văd eu! Are paella? Nu are!”

Dragii mei, vă cer opinia și vouă: ies și eu ca omul la terasă și vreau să mănânc și eu ceva după pofta inimii și iată–mă că nu găsesc ceva în meniu care să-mi placă! Ce variante avem? 

Varianta A: să stai acasă de unul singur și să-ți prepari mâncarea preferată?

Varianta B: să ieși la o terasă și să mănânci ceva care să-ți potolească foamea? 

Totuși, parcă mâncarea are gust mai bun când e asezonată cu glumele prietenilor sau “vorbită” printre sorbituri de vin rece cu oameni dragi.

Și? Ce-i de făcut?

Nu de puține ori mi s-a întâmplat să ies la terasă și să mănânc doar un meniu prestabilit, fără să am senzația aia de “plouat în gură”. Să simt că bucătarul a pus acea bucățică de suflet în mâncare, cum mănânc eu la mama acasă. O fi atât de greu, oare?

Cum ar fi, dom’le, să-mi deschid eu un restaurant cu mâncare așa cum îmi place mie, făcută cu suflet și pentru suflet? Lăsând la o parte provocările financiare, știu că “socoteala de acasă nu se potrivește de multe ori cu cea din târg”, cum ar spune românul nostru, dar nu costă nimic măcar să avem informații concrete despre o mâncare cu gust (rog specialiștii în domeniu să mă contrazică și să completeze cu experiența concretă, ar fi de un real folos!).

Dacă aveți nițică răbdare, cât am stat duminică la terasă, ca să nu-mi stric mood-ul că n-am mâncat ce-mi doream, am dat iama în telefon, am căutat și am selectat, cum am simțit eu, care ar fi:

Elementele esențiale pentru o mâncare cu gust într-un restaurant:

Bucătar bun sau nemaipomenit de bun. Dacă nu ai un bucătar priceput, atunci caută-l! Am descoperit că meseria de bucătar e una foarte căutată și demnă de luat în calcul pentru cei cu talent sau care vor să se reprofileze. Toate site-urile de angajări abundă în “pachet salariu atractiv”, însă, făcând o medie a salariilor găsite, pentru un bucătar priceput, cu experiență, salariul oferit pornește în jurul sumei de 1000 € pentru ca majoritatea clientelei să revină cu drag în restaurantul tău.

Personal ospitalier. Cine poate întâmpina clienții cu mai multă bucurie decât tine? Nu-i așa că ai ghicit? Cum să deschizi un restaurant fără să știi ce oferi: ospitalitate și bun gust. Cred că cel mai bine la acest lucru te pricepi chiar tu. Dacă mai găsești câțiva oameni pe aceeași lungime de undă cu tine, problema personalului ospitalier e rezolvată din start. Frumos ar fi să le faci cunoscută clienților și echipa din spate, oameni care muncesc zilnic, cot la cot cu tine, ca ei să fie mulțumiți în locația ta, iar laudele și mulțumirile să ajungă și la sufletul lor. Să nu uităm de fair play și spirit de echipă, zic.

Locație excelentă. Aici depinde de feeling-ul sau inspirația fiecăruia. Nu vă grăbiți! Serviți pe o terasă o cafea sau un cappuccino și fiți atenți la oameni. Le place locul? Nu le place? Care e sentimentul când intră în locație? Dacă nu vă place ceea ce vedeți, luați-o ușor la pas până unde veți reuși să simțiți că acolo e locul unde oamenii pot mânca fericiți și se pot simți în largul lor. Alege un loc pe placul tău! Poate fi chiar la tine în curte, atât timp cât spațiul îți permite și tu te simți împlinit!

Ustensile de gătit. Doar nu credeai că doar în aceste trei elemente constă succesul unei afaceri de acest gen! Pe lângă un bucătar bun, personal ospitalier și o locație bună, mai contează să ai și ustensile care să te ajute să-ți faci bine, rapid și eficient treaba. Cred că sunt printre cele mai importante investiții atunci când vorbim de un restaurant. Cunoști sentimentul când vrei să faci clătite, dar nu te ajută tigaia? Degeaba te chinui să adaugi ingrediente de calitate dacă recipientul în care gătești se arde ușor sau nu e destul de durabil în timp! Te poți trezi cu surprize neplăcute în bucătarie, mai ales că majoritatea știm că gătitul în restaurant înseamnă o cursă contracronometru.

youtube.ro – GGM Gastro International GmbH

Am descoperit un site de echipamente profesionale, GGM Gastro, al unei companii germane, recent apărută pe piața din România, pe care am navigat minute în șir cât am stat la terasă. Au de toate: de la masă de frământat și cuptor de copt pizza până la rotisoare și expresoare de cafea. Am dat curs de altfel și provocării lor de a selecta cinci articole pentru bucătaria restaurantului dorit. Recunosc că mi-a fost greu să selectez doar câteva, însă iată ce consider eu că e absolut important să achiziționez în primă fază:

5 articole pentru bucătărie pe care le-aș alege dacă mi-aș deschide un restaurant

Tigaia pentru paella. Să vă mai zic că ăsta a fost primul lucru pe care l-am căutat pe site-ul lor? Recunosc că sunt as în domeniul ăsta! Contează mult ca tigaia să aibă strat antiaderent (cunoscătorii știu)! Paella e o mâncare ce se gătește îndelung, în zeamă puțină, mai mult înăbușit, iar preparatele se adaugă pe rând, înmiresmându-se fiecare în aroma celeilalte. Întâi călești carnea, apoi ardeiul, roșiile, fasolea, iar, la final, se lasă să se împrietenească liniștit cu orezul și supa de pui fierbinte. Paella e o poezie de arome, iar dacă tigaia nu te ajută, tot ce s-ar putea să simți în final e gustul mâncării prinse de fundul cratiței. Am văzut că au aici tigăi super bune și adecvate fiecărui tip de plită, fie cu inducție, ceramic sau gaz, lucru extrem de important pentru că reușita unei rețete depinde și de intensitatea flăcării sau căldurii plitei pe care se prepară!

Tigaie din inox pentru paella – 207,72 RON, ggmgastro.ro

Cuptorul pentru cartofi copți. Asta mi-a plăcut la nebunie! De mic copil, iubesc cartofii ăia copți în coajă pe care să-i desfaci și să iasă aburul ăla fierbinte. Să ți-l asezonezi tu cu unt și mirodenii (merge și un pic de cașcaval) și să-l savurezi, mai ales în serile de iarnă, cu condimente din belșug… Yummy! Tehnic vorbind, este un cuptor cu gaz, ce are o capacitate de 36-45 cartofi/h, 3 sertare de coacere, aprindere piezoelectrică și temperatură reglabilă. Nu mai zic că are termostat și supapă de siguranță, lucru foarte important deoarece stai liniștit, fără frica de a se rumeni prea tare sau să uiți de ei, mai ales când lucrezi sub presiune în restaurant.

Gaz Cuptor pentru cartofi copţi (kumpir) (3 sertare) – 5073,93 RON, ggmgastro.ro

Masa frigorifică cu blat de lucru pentru pizza. Vă dați seama ce investiție grozavă? Pe lângă eficiență energetică ridicată și răcire constantă, are și suprafață ca blat de lucru. Doi într-unul: economie de spațiu și de bani! Cum să lipsească așa ceva din bucătaria unui restaurant? Atuurile sale forte sunt: funcția de dezghețare automată, economisirea compactă și spațială, placa de granit, unitatea de condensare cu șine (3/4 retractabilă) și sistemul de condensare ventilat. Garanția unor produse proaspete și ingrediente păstrate în condiții de refrigerare de maximă siguranță sunt ingredientele fidelizării clientelei restaurantului dorit.

Masă frigorifică pentru pizza (GN) – cu 3 uşi – 14748,25 RON, ggmgastro.ro

Aparatul de sterilizat cuţite. Dacă tot vorbim de condiții de maximă siguranță, aparatura de sterilizat ustensile e primordială în cazul unui restaurant! Cuțitul este unul dintre cele mai folosite ustensile în bucătărie, așa că igiena tuturor instrumentelor folosite în bucătarie, dar mai ales a cuțitelor, e o condiție esențială pentru bunul mers al afacerii tale. Aparatele de sterilizat cuțite din gama GGM Gastro sunt special fabricate pentru cerințe înalte de gastronomie, au funcţia temporizator și sunt ușor de curățat. Așa că, dacă vrei să-ți meargă totul ca pe roate, nu face rabat de la calitate în igienizarea instrumentarului de lucru!

Aparat sterilizat cuţite – 10 cuţite – 1343,12 RON, ggmgastro.ro

Să vă mai zic de cuptorul de copt pizza? Numai cât îl privești și parcă îți vine și mirosul! Câte nu poți coace acolo de la lipii, pâine de casă… E mare, calitativ, are afișaj digital, e un cuptor cu gaz termoizolant, camere pentru pizza cu Ø30, oprire de urgență, ușor de curățat, dar, mai ales, consum redus de energie (putere: 44 kW). Atenție la clasa energetică ca să nu dăm faliment din prima lună! Cu acest cuptor, sigur ieșim pe profit!

Gas Pizzaofen – 21.483,47 RON, ggmgastro.ro

Guys, devine treaba serioasă! Nu mai înșirui multe pentru că mi s-a făcut o poftă nebună de paella!

Vă las aici detalii dacă sunteți curioși cum puteți comanda ustensile și echipamente profesionale de top și mă duc după să fac un studiu de fezabilitate prin frigider, îmi prepar o pizza, așa cum îmi place mie și, în timp ce o savurez, mă gândesc unde să găsesc o locație bună.

Cum comanzi produsele GGM Gastro?

Dacă e ceva bun din toată perioada asta de pandemie, este faptul că partea de cumpărături online a luat un avânt neașteptat de mare. Așa că, în cazul GGM Gastro, poți achiziționa online fără să te deplasezi în magazin, găsești aici absolut toate ustensilele de care ai nevoie pentru restaurantul dorit! Sau, dacă ești din București, nu ezita să vizitezi showroom-ul lor din Vita Bella Residence, Bulevardul Pipera 200A, Voluntari, București-Ilfov.

ggmgastro.ro

Am fost harnică duminică, v-am zis! Nu mi-au stat degetele nicio clipită! Am navigat, am căutat, am comparat și m-am documentat ca la carte! Recunosc că pentru așa afacere îmi trebuie ceva curaj și niște ani experiență în domeniu!

Nu țin doar pentru mine, așa că dau mai departe informația că poate mai sunt novici ca și mine! Nu se știe niciodată cum poate fi de ajutor cuiva! Până la urmă, dacă tot pierdem timp prețios citind, cel puțin să fie informații utile și de real folos în viața de zi cu zi.

Ați fost și voi vreodată în situații asemănătoare? Ați simțit că vreți mai mult de la mâncarea servită într-un restaurant, fie el și unul obișnuit?

Nu ți-ar surâde și ție ideea de a deschide un restaurant? Tu cum ai proceda?

Să vă meargă toate din plin!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s